Water, de beste vriend van je handschoenen

27-01-2019

Wij krijgen heel veel vragen over hoe nu juist de handschoenen te onderhouden, hoe kunnen ze langer mee gaan en eigenlijk is het niet zo moeilijk om ze langer te laten meegaan met een uitstekende conditie als gevolg.

Water is het codewoord voor handschoenen.

Gebruik je geen water op de handschoenen, zijn ze sowieso te droog en gaat er wrijving optreden bij het contact maken met de ondergrond bij het vallen. Wanneer deze te droog is, gaat deze vrij snel afbreken door dit contact met het veld, waarbij het nog sneller gaat bij kunstgras. Dan komen er gemakkelijke heel stukken foam los.

Vergelijk het met een spons. Wanneer je een spons droog gaat gebruiken op de venster, dan ga je ook merken dat deze niet schuift maar tegen wringt om over de venster te glijden. Wanneer je toch kracht zou zetten om over de venster te wrijven, dan zal de spons ongetwijfeld stukken spons achterlaten op de venster en breekt de spons dus af.

Wanneer je de spons nu nat maakt, dan kan je zeer gemakkelijk met de spons wrijven over de venster, met als gevolg dat de spons ook volledig in takt blijft en hier geen stukken afgaan of toch zeer beperkt.

Dit gebeurt er nu net ook met de handschoenen. Wanneer je er voldoende water opdoet, dan zal de handschoen sterker worden en zal deze ook minder snel afbreken bij contact met de grond. Er zullen altijd wel kleine stipjes van de foam loskomen, maar dit is natuurlijke en beperkte slijtage.

Doordat de handschoen, de foam, nat genoeg gemaakt is, zal deze meer doorschuiven op het veld en hierdoor is de slijtage ook veel minder. Het te droog zijn van de foam, zorgt voor meer wrijving met het veld en meer tegenstrubbeling bij het schuiven, waardoor de slijtage groter is.

Dus algemeen besluit, gebruik meer water, waardoor de foam van je handschoen voldoende nat is en de slijtage dus minder zal zijn.

Wij hebben dit zelf ook allemaal ondervonden gedurende de 30 jaar dat we reeds actief zijn bezig geweest met het keepersvak, als keeper zelf van men 8 tot 26 jaar en als keeperstrainer van men 22 tot 35 jaar en met onze keeper specialzaak reeds 8 jaar actief.

Water is niet alleen belangrijk bij de levensduur van de handschoenen, maar dat leggen we uit in een ander verhaal :-)